Arriva Danmark er en af de virksomheder som arbejder rigtig meget med mangfoldighed herhjemme. I 2012 fik de overrakt MIA-prisen af Institut for Menneskerettigheder for deres indsats, og i 2013 har de ansat en Diversity Manager der blandt andet skal sikre en fortsat positiv udvikling som rummelig virksomhed med plads og lige muligheder til alle.

Arriva er det største kollektive busselskab i Danmark, og mangfoldighed er et af de områder, som virksomheden har valgt at arbejde strategisk med.

”Grunden til vores store fokus på mangfoldighed er, at vi tror på, at mangfoldighed skaber værdi for Arriva”, fortæller Pernille Kiær, der i 2013 fik positionen som Diversity Manager hos Arriva Danmark.

”Min opgave er at fastholde og udvide Arrivas rolle som en stor og rummelig virksomhed og være med til at sikre, at både virksomhed og medarbejdere får det størst mulige udbytte af den store mangfoldighed der er at finde på en arbejdsplads med 4500 medarbejdere og mere end 80 forskellige nationaliteter”.

Arbejdet med mangfoldighed og CSR har været med til at ændre Arrivas image betydeligt:

”Vi er blevet en mere attraktiv virksomhed, hvor alle slags medarbejdere og kunder er velkomne. Vi tror også på, at vores mangfoldighedsarbejde giver os konkurrencefordele”, siger Pernille Kiær, som fortæller, at Arriva ofte bliver inviteret til at tale på mangfoldigheds- og CSR konferencer. Og så har virksomheden modtaget priser for sit arbejde med mangfoldighed.

”Vores indsats på mangfoldighedsområdet har blandt andet medført, at vi i 2010 vandt Integrationsministeriets Integrationspris og i 2012 vandt Institut for Menneskerettigheders MIA-pris for at fremme mangfoldighed og ligebehandling på arbejdsmarkedet. Det har skabt positiv opmærksom omkring Arriva som en rummelig virksomhed og har givet os et langt større rekrutteringsgrundlag, når der skal ansættes nye medarbejdere eller findes nye ledere blandt de eksisterende medarbejdere. Det har også en positiv indvirkning på medarbejdertilfredsheden”, konstaterer Pernille.

Herunder kan du se nogle udvalgte eksempler på, hvordan Arriva Danmark arbejder med mangfoldighed:

  • En ramadan-folder der både fortæller om ramadanen og giver gode råd til, hvordan man kommer gennem fasten på den bedst mulige måde.
  • Arriva gik sammen med Københavns Kommune om en antidiskriminationskampagne, hvor unge mennesker fortalte om deres oplevelser med diskrimination i det københavnske natteliv. Målet var at være med til at fremme mangfoldighed og lige muligheder og dermed tage et socialt ansvar.
  • Deltager i projektet Flekspilot under Virksomhedsforum for Socialt Ansvar, som handler om at ansætte personer i fleksjob i op til 10 timer om ugen.
  • Har oprettet et internt mangfoldigheds-board, hvor både ledere og medarbejdere deltager.
  • Hovedsponsor på Højtidskalenderen fra Foreningen Nydansker.
  • Samarbejder med eksterne partnere og NGO’er om mangfoldighedsindsatser.
  • En særlig seniorordning, der giver medarbejdere over 60 år mulighed for at arbejde på nedsat tid. Arbejdstiden nedsættes til 80 procent, og det gør lønnen også, men indbetalingen til pensionen fastholdes på 100 procent. Målet er at fastholde de ældre og erfarne medarbejdere lidt længere i jobbet, uden at de bliver nedslidte.
  • Elevprogrammer og partnerskab med Erhvervsguiderne skal få flere unge ind i virksomheden.
  • Arriva har udviklet et 2-dages seminar om mangfoldighedsledelse for de 45 øverste ledere i virksomheden. Det primære formål var at lære ledere, hvordan man bruger mangfoldighed som en konkurrencefordel og i det hele taget ser mangfoldighed som noget positivt i Arriva. En aktivitet på seminaret var at give nogle af lederne en komplet make-over af professionelle make up artister og en ny synlig identitet som blandt andet inkluderede nationalitet, seksualitet og handikap. Lederne blev herefter sendt i byen for f.eks. at søge job, shoppe og tage bussen i en kørestol. Formålet var at se verden ”med andre øjne” og mærke reaktionerne fra omgivelserne på egen krop.

Arriva

Arriva