Hos en af verdens største og ældste it-virksomheder har man i mere end 100 år gået foran, når det gælder mangfoldighed og retten til forskellighed. StepStone har besøgt IBM-Danmark og to kvinder, der begge ”walk’er the talk”!

Godt gemt bag et virvar af poppeltræer og parkeringsdæk ligger IBM-Danmarks hovedkontor i Lyngby. Det er dog ikke alt hos IBM, man – som sit hovedkontor – forsøger at gemme af vejen. Langt fra.

Når det handler om mangfoldighed og retten til at være forskellig, har IBM bestemt ikke været usynlige.

IBM ansatte tilbage i 1899, som en af de første store amerikanske virksomheder, kvinder og sorte. Koncernen vedtog i 1953 sin første anti-diskriminationspolitik og var en af de første virksomheder, som helt tilbage i 1980erne inkluderede seksuel orientering i denne – og listen over tidlige tiltag til forbedringer for minoriteter er lang.

Lesbisk topchef
Hos IBM opfatter man nemlig mangfoldighed som en klar styrke – og ligestilling på tværs af religion, etnisk oprindelse, politisk anskuelse og seksuel observans er en helt naturlig ting.

At der er overensstemmelse mellem ord og praksis, kan der ikke herske tvivl om. Især ikke når en af topcheferne, managing director Claudia Brind-Woody, selv er lesbisk.

”Vi forsøger at skabe et klima, hvor folk bliver komfortable nok til, at folk kan springe ud. Det er vigtigt for os at vise, at det sagtens kan lade sig gøre at blive forfremmet, selv om du er homoseksuel,” fortalte hun sidste år i et interview til Berlinske.

Se ressourcerne i forskelligheden
Pia Rønhøj og Hanne Emde er begge ansat i IBM-Danmark. De to kvinder er enige om, at mangfoldigheden stortrives hos IBM. Begge fortæller de begejstret om forskelligheden på arbejdspladsen, og hvorfor mangfoldigheden spiller så stor en rolle:

”I vores globale virksomhed har vi naturligt nok ansatte med forskellig hudfarve, tro og seksuel orientering – ligesom vi har ansatte med handicaps og nedsat erhvervsevne – herunder fleksjobbere,” starter Hanne, der er HR-konsulent og rekrutteringsansvarlig for People With Disabilities (PWD). En kategori, hun også selv befinder sig, da hun er flexjobber.

”Det handler om, at kunne se de ressourcer, der er i vores forskelligheder,” fortæller Pia, der er ansat som CSR- og Employer Branding manager og fortsætter:

”Mangfoldighed gør os til en mere kreativ virksomhed. Innovation har en stor betydning i it-branchen, og vi tror på, at åbenhed og diversitet gør os i stand til at innovere hurtigere, bedre og anderledes,” siger hun.

Hanne springer til og fortæller om vigtigheden i netop, at erkende at innovation og kreativitet udspringer af forskelligheden:

”Vi tror virkelig på, at hvis vi fx sætter fem forskellige mennesker med forskellig kulturel baggrund og syn på tingene sammen for at besvare et spørgsmål. Så er vi sikre på, at der kommer nogle helt forskellige indgangsvinkler. Det giver innovation i forhold til, hvis vi satte fem ens mennesker sammen for at besvare samme spørgsmål. Og innovation er jo det, vi skal leve af, så det giver klar mening for os.”

Hvad betyder mangfoldighed for jer personligt?
Da Pia for 19 år siden fik en multihandikappet søn, måtte hun sige en nordisk lederstilling fra, men IBM fandt hende et andet job med muligheden for at tilpasse jobbet efter familielivets behov.

”Mangfoldigheden er en af grundene til, at jeg er ansat hos IBM,” siger Pia og afslutter overbevisende:

”Jeg stolt over at arbejde i IBM, for her er mangfoldighed ikke bare noget man taler om, men noget man rent faktisk oplever.”

Højt til loftet
Hanne er helt enig med Pia:

”At man ikke bare har folk, der ser ud på en bestemt måde og tænker på en bestemt måde, men hvor der virkelig er højt til loftet, betyder noget!”

Da Hanne i en stilling med 50+ timer om ugen for fire år siden fik konstateret en kronisk sygdom, som gjorde, at hun ikke længere kunne arbejde på fuld tid, kom hun i flexjob i en anden stilling i virksomheden.

”Helt personligt, så betyder mangfoldigheden her, at jeg stadigvæk kan være i mit arbejde.”

”Hvis ikke IBM havde udvist rummelighed og plads til det, så havde jeg ikke siddet her i dag, så var jeg i stedet bare blevet afskediget,” afslutter Hanne og demonstrerer derved, at også hun virkelig ”walk’er the talk”.

Skrevet af Henning Frøjk Nørby Nielsen