Selvom man er autist og anderledes, kan man sagtens være i arbejde. Faktisk er det netop hos firmaet Specialisterne en fordel!

Hos Specialisterne er det en fordel at skille sig ud

Hvis du er født med et handikap er dette meget svært at ændre. Men du kan ændre på måden samfundet ser på dit handikap på.

Det var med denne filosofi i baghovedet at Torkil Sonne i 2004 stiftede firmaet Specialisterne, efter at hans treårige søn Lars var blevet tildelt en autismediagnose.

”Målet var ikke at skabe et firma, der passede til Lars, men at ændre samfundets holdning til mennesker med autisme og få samfundet til at se på dem med respekt og imødekommenhed og som værdige og værdifulde samfundsborgere,” fortæller Lars på firmaets hjemmeside.

Hvem er Specialisterne
I dag er Specialisterne en virksomhed, hvis fornemmeste opgave er at facilitere specialisternes kompetencer til andre virksomheder.

Hos Specialisterne i Ballerup skaber man nemlig jobmuligheder for mennesker med autisme og lignende udfordringer.

Deres konsulenter, som firmaet kalder alle sine medarbejdere, er ofte mennesker som ville have meget svært eller umuligt ved at kunne klare sig på normale arbejdspladser uden de hensyn, der ofte skal tages til folk med specialist-kompetencer.

Specialisterne er en af de første socialøkonomiske virksomheder i verden med et team af IT-konsulenter, som alle har en diagnose inden for autismespektret.
Hos dem bliver det anset som en fordel, hvis du netop er autist. For det betyder, at du kan noget som andre almindelige mennesker ikke nødvendigvis kan.

Hvad kan specialisterne?
For at sige det kort: Hos Specialisterne er det en fordel ikke at passe ind. De karaktertræk, der normalt er med til at ekskludere mennesker med autisme fra arbejdsmarkedet, er de selv samme karaktertræk som gør dem til værdifulde medarbejdere.

Autister har nemlig ofte nogle helt unikke kompetencer i form af en stærk logisk sans, nul-fejl-tolerance og en evne til at holde koncentrationen i længere tid end de fleste. Disse kompetencer giver Specialisternes konsulenter en fordel, når det kommer til at løse en bred vifte af opgaver inden for IT-branchen, og mange firmaer i Danmark og udlandet benytter specialistkonsulenternes specielle kompetencer.

En succeshistorie
Torkil Sonne er lykkedes i sit forehavende om at ændre samfundets opfattelse af folk med autisme og andre handikaps. For i februar kunne Specialisterne fejre 10års-jubilæum, og de har i dag afdelinger i hele 12 andre lande.
De har vist vejen for, hvordan en social innovativ virksomhed kan gøre en forskel for mennesker med autisme.

Specialisterne har endda inspireret andre virksomheder og organisationer rundt om i verden til at indgå i store strategiske samarbejder, fx TDC og IBM som vi også har skrevet om her på siden tidligere.

Specialisterne har gjort en forskel for folk med autisme og andre handikaps, og de fortjener derfor en plads her på forskelle.dk.

Skrevet af Henning Frøjk Nørby Nielsen
Modelbillede til illustration