Den 25-årige valbydreng Tinus de Schunard er ikke som de fleste mænd. Han elsker cabaret og burlesque, udlever kompromisløst sin drøm om give mennesker uforglemmelige oplevelser med sin rolle som divaen Babette Renard, og så insisterer han på, at noget af det smukkeste i livet netop er forskelligheden og originaliteten.

Tinus: Hvis du ikke tror på dig selv, kan du heller ikke forvente, at andre gør det

Da Tinus møder os på en lille café i Valby en torsdag eftermiddag, er han ikke svær at få øje på. Den røde kimono og den matchende vifte er den eneste rigtige og fornuftige påklædning på en dag, hvor en tung varme har lagt sig over hele København og luften stadig føles fugtig af formiddagens regnvejr.

”Selvom alle gerne vil elskes og accepteres for den de er, vækker jeg en del opsigt i gadebilledet. Men for det meste på en god måde. Der ryger selvfølgelig også en del negative kommentarer i min retning, men sådan er det jo, når man stikker næsen frem. At jeg insisterer på at være mig selv og har mod nok til at stå ved det, er nok det jeg oftest bliver komplimenteret for. Man skal ikke gå stik imod sin person, bare for at glæde andre”, siger Tinus med et stort smil.

”Det er vigtigt, at man er tro mod sig selv. Hvis jeg ifører mig joggingtøj eller en eller anden grå og kedelig trøje, så føler jeg først for alvor, at jeg er klædt ud. At jeg ikke længere er mig”.

Tinus bor stadig i samme lejlighed som han er vokset op i, men i dag ser den dog noget anderledes ud, i forhold til da forældrene stod for indretningen. Temaet er gennemført burlesque i mørkerøde farver, der er pyntegenstande og rekvisitter overalt, og i stuen er der bygget en scene.

”Jeg har selv indrettet og bygget det hele, og det har taget en del år at nå frem til, hvor jeg er i dag. Det er vigtigt for mig, at mit hjem afspejler min person. På den måde kan jeg for alvor føle mig helt hjemme”, siger Tinus.

Han må dog vinke pænt farvel til privatlivets fred, når den over 100 kvadratmeter store herskabslejlighed med jævne mellemrum omdannes til en dekadent teatersal med plads til 50 gæster, hvor Tinus sammen med 15 andre optrædende, går på scenen og fremfører burlesque under overskriften ”Cabaret Bohemia”.

”Der er godt nok tætpakket, når vi har udsolgt forestilling og alle 15 medvirkende tager det gamle sovekammer i brug som backstage-område. Men der er også noget meget charmerende over det”, griner Tinus, hvis hjerte brænder for burlesque og cabaret.

”Jeg investerer altid alt, hvad jeg ejer og har i mine egne idéer og visioner. For hvis du ikke selv tror på dem, kan du ikke forvente, at andre gør”.

Tinus er allermest kendt for sin rolle som divaen Babette Renard, en femme fatale-figur der er som taget ud af 1920’erne og cabaretens oprindelige storhedstid.

”Jeg er ikke dragdronning. Jeg er female impersonator – altså kvindeimitator – og jeg bruger rigtig mange kræfter på at komme helt ned i detaljerne på min rolle. Derfor synger jeg også selv, da jeg synes, det er for letkøbt bare at mime til en sang”, forklarer Tinus.

Hans talent som burlesque diva har allerede betydet, at han er løbet med sejre som “Frk. Verden” og “Nattens Dronning” samt har medvirket i tv-programmer som ”Danmark ifølge Bubber”, “Go’ morgen Danmark” og”Sexministeriet”, og at et produktionsselskab netop nu er i gang med at filme en dokumentar om ham. Han underviser også hold i burlesque flere gange månedligt.

Tinus er meget glad for, at han har fået mulighed for at medvirke i ”Forskelle gør Forskel”-initiativet, for mangfoldighed og menneskers forskelligheder er netop det, der sætter kulør på livet.

”Jeg forstår slet ikke, hvorfor mange mennesker slår op i et modemagasin for at få dikteret, hvordan de skal se ud. Vi skal sgu’ da fejre forskelligheden og nyde, at vi alle sammen er noget helt særligt. Og det vi er – det skal vi selvfølgelig leve ud. Sådan trives man bedst”, siger Tinus.

Han fortæller om de gæster som indimellem møder op til en forestilling i ”Cabaret Bohemia” og allerede på forhånd har paraderne oppe og måske tænker, at det slet ikke er noget for dem.

”Når det så går op for dem, at vi ikke er ude på at provokere eller overskride grænser, men bare vil frembringe et tiltrængt frirum, hvor folk for en stund kan slippe væk fra hverdagen og blive godt underholdt, så er jeg lykkelig. Jeg bruger min uforbederlige perfektionisme til at skabe unikke og gennemførte illusioner for øjnene af folk. Når jeg kan se, at jeg bevæger og rører mennesker og måske også rykker deres grænser en smule, så synes jeg, at det jeg gør, giver al mulig mening”.

Netop nu sker der en masse i den 25-årige performers karriere. ”Cabaret Bohemia” står foran at skulle flytte ud af lejligheden og ind til Københavns centrum, hvor man i efteråret og foråret 2 gange ugentligt, vil kunne opleve burlesque i indre by.

”Jeg startede tidligt med at optræde og har nu levet af det i lidt over 5 år. Jeg lever ikke fedt af det endnu, men der er noget yderst tilfredsstillende i at leve af det, der gør en glad. Succesen vokser og vokser, men man skal altid huske at have tålmodigheden med, når man vil gøre sit kald til sit levebrød”.

Tinus’ forældre, som i dag begge er gået bort, nåede aldrig at forstå deres søn helt. De havde svært ved at acceptere, at han holdt så stædigt fast i at ville leve af at være sit helt eget unikke jeg. Det var også modvilligt, at han blev uddannet på frisørskolen, hvor han bestod med topkarakterer uden intentioner om nogensinde at blive frisør. Heldigvis for Tinus, så fik han et ekstra forældrepar i form af parret der boede i lejligheden lige ovenover, dem han selv betegner som sine ”sigøjnerforældre”. De opmuntrede ham til at fastholde sine drømme og hjalp ham med at finde vej ind i det københavnske cabaret-miljø.

I dag er Tinus præcis der, hvor han skal være. Han udlever sig selv og sine drømme, og han bidrager med sin egen forskellighed til at sætte kulør på både verden og Valby Langgade.

”Man skal være tro mod sin person og sin kunst og aldrig gå på kompromis med kvaliteten i ens arbejde. På den måde sikrer man sig en tryg rejse på vej mod sine mål ”, siger Tinus eftertænksomt, mens han tænder en cigaret med sin lighter som er tæt besat med rubinrøde sten der matcher både tøjet og viften.