Alvin er ansat som Clinical Trial Administrator i Novo Nordisk. Han er 25 år, har Autisme Spektrum Forstyrrelser (tidligere kendt som Asperger Syndrom og i daglig tale forkortet til ’ASF’), hvilket er den egentlige årsag til, at han blev ansat hos Novo Nordisk. Da jeg møder Alvin, er han netop kommet hjem fra Paris, hvor han har været til turnering i fantasyspillet Magic: The Gathering. Et kortspil han selv omtaler som ret nørdet, men lyder til at være et meget logisk og strategisk spil – noget som Alvin viser sig at være rigtig god til.

Alvin Moustgaard

Alvin Moustgaard

Project Opportunity
I foråret 2013 blev Alvin en del af Project Opportunity; et samarbejde mellem blandt andet Landsforeningen Autisme, forskellige virksomheder og Beskæftigelsescenter for Unge. Projektet er i første omgang et mentorforløb for unge med ASF, men nogle fastansættes med tiden.

”Formålet med projektet er at bygge bro mellem virksomheder – i denne sammenhæng er det Novo Nordisk – og unge mennesker med ASF. Arbejdsopgaverne skal være målrettet et arbejdsområde, som er tilpasset den enkeltes specielle evner og kvalifikationer, så der bidrages til arbejdspladsen. Det skal være en ’win-win’ situation og ikke goodwill fra virksomhedens side. Det skal være sådan, at arbejdspladsen får noget ud af det,” fortæller Alvin.

Evnen til at få øje på afvigelser
Alvin er en af de fastansatte og arbejder med kvalitetstjek af CV’er for det medicinske personale rundt om i diverse laboratorier og hospitaler. Hver ansat skal have et CV, som skal indsendes til myndighederne; ellers kan de ikke cleares til at arbejde hos Novo Nordisk.

”Jeg kan lave ting, som skal tjekkes igennem gentagne gange, og det er der mange, som sikkert synes er super kedeligt, men for mig giver det næsten en form for ro, at jeg bare kan sidde og kigge det samme igennem og hele tiden se, om det her er ok. Så det er næsten helt meditativt at sidde og gennemgå det samme igen og igen,” siger han.

Han fortæller, at det er meget repetitive opgaver, han arbejder med. Hans evner består i, at han kan gøre det enormt hurtigt. Folk med ASF har en evne til at fastholde et højt koncentrationsniveau i længere tid end de fleste og til at kunne genkende mønstre. Endvidere kan han få øje på afvigelser i data og informationstunge systemer, hvilket netop gør Alvin specialist på sit område.

Skak
Jeg oplever Alvin som en rolig og afslappet person, men sådan har det ikke altid været. Alvin fortæller, hvordan han som lille, havde rigtigt svært ved at tabe i spil, kunne blive sur og kaste spillekortene igennem rummet. Brud på vante rammer kunne gøre ham stresset, og han havde gennemgående behov for et fast skema for at kunne fungere bedst i sin hverdag. Men en pædagog skulle gøre en kæmpe forskel i Alvins liv. Da han var ti år, tog pædagogen ham med i en skakklub.

”Skak har været en stor del af min mentale udvikling. Grunden til det er nok, at man ved skak skal have noget baggrundsviden og etikette. For det første skal man være stille. Det siger måske sig selv, at når der sidder en masse og spiller i et stort rum i en turnering og tænker dybt, skal man ikke gå og lave en masse larm. Det andet er, at man ikke bare kan forhaste sig. Man skal sidde og gennemgå alle de logiske træk og se på, hvad modparten gør, og så er det i bund og grund et spil,  hvor man virkelig skal tænke sig om, hvis man vil vinde. Det tiltrak mig. Og så er der hele det konkurrencemæssige ved at slå nogle i et andet spil på logik,” fortæller han.

Så kom turneringerne
Han fortæller, at første gang han skulle spille turnering, var hans modstander otte år ældre end ham selv. Her blev det for første gang klart for ham, at han ikke kunne sidde og være vild og voldsom i tilfælde af, at han ikke vandt. ”Når man spiller kampe, bruges der et skakur, så kampen foregår på tid. Så man skulle pludselig også udnytte den tid, man havde til det. Jeg skulle derfor sidde og tænke, mens det var hans tur i stedet for bare at sidde og kigge på noget andet og vente på, det var min tur igen. Og det tror jeg var rigtigt godt for mig – det med at udvikle en form for tålmodighed. For det havde jeg slet ikke før,” siger Alvin.

Og det lønnede sig. I 2007 blev hans bedste skak-år, hvor han vandt flest turneringer. Hans bedste placering var ved en international turnering i Helsingør – Politikkens Cup, hvor han blev nummer to indenfor sin række.

”Det var en stor personlig sejr, for det handlede om at være opmærksom, tænke sig om og vente på modpartens træk. Så jeg er gået fra at være aggressiv og blive sur, hvis jeg ikke fik min vilje til at være meget rolig og en som prøver at tænke sig om, før jeg siger noget. Jeg kan stadig blive sur og frustreret, og så bobler det indeni mig, men jeg er opmærksom på, hvad min modspiller måtte tænke om mig, hvis jeg opførte mig, som jeg gjorde, da jeg var lille.”

 

Skrevet af Kikki Nellemann Lauritzen 2015, Jobindex A/S